oktober 8, 2024

Whaa Blog

Whaa Blogs

Wat is het nut van spouwmuurisolatie?

Met de huidige energieprijzen, gaan steeds meer mensen hun huis isoleren. Ook verduurzaming van bestaande woningen zodat er minder gestookt hoeft te worden en er dus minder CO² uitstoot geproduceerd wordt, staat al een aantal jaren op de agenda van onder andere de politiek. Een van de meest bekende manieren van woningisolatie is spouwmuurisolatie. Maar wat houdt deze vorm van isolatie nu eigenlijk in en hoe nuttig is het?

Spouwmuurisolatie, wat doet het?

Bij het isoleren van de spouwmuur wordt de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur van een woning opgevuld met isolatiemateriaal. Dit draagt bij aan vermindering van warmteverlies van een woning, lagere stookkosten en hoger wooncomfort. Dit kan je zelf doen, wanneer de woning in opbouw is. De binnenmuren kunnen dan geïsoleerd worden met glaswol rollen of met isolatieplaten gemaakt van PUR. Wanneer het gaat om een bestaande spouw, is zelf na isoleren onverstandig. Wanneer dit niet goed gebeurt, kunnen er nare vochtplekken ontstaan met als gevolg schade in de woning. Het aanbrengen van spouwmuurisolatie is dan ten zeerste aan te raden door een specialistisch bedrijf. Deze gebruiken veelal glaswol, EPS-parels of PUR-schuim om de spouw mee te vullen.

Het proces van isoleren

Voordat de spouwmuurisolatie uitgevoerd kan worden, wordt de spouw door een ervaren isolatiespecialist geanalyseerd. Ook is het doel van de isolatie van invloed. Heeft de isolatie als primair doel het reduceren van warmteverlies of staat de woning aan een drukke straat en moet geluidsoverlast beperkt worden? Dit is van invloed op de keuze  van het te gebruiken isolatiemateriaal. Verdere factoren zijn de grootte van de spouw, de breedte van de voegen en de bereikbaarheid en oppervlakte van de muren van invloed op prijs en keuze van het soort materiaal. In sommige gevallen is een gevel helemaal niet na te isoleren en zal de specialist dit ook aangeven onderbouwen.

Wanneer het advies gegeven is, er een offerte ligt en de werkzaamheden gepland zijn, kan de isolatie van de gevel in een mum van tijd gerealiseerd worden. Gemiddeld genomen staat voor de isolatie uitvoering een werkdag gereserveerd. Het is dus snel en effectief, de voordelen van de isolatie kunnen dus zeer snel opgemerkt worden.

Besparing door spouwmuur isolatie

Het na isoleren van de gevel heeft een gunstig effect op de energienota. Gemiddeld daalt het gasverbruik aanzienlijk in het eerste jaar. Zo zijn bij een hoekwoning de gemiddelde kosten van spouwmuurisolatie €2400 en dalen de energiekosten met €800 per jaar. Zo is de isolatie in slechts drie jaar tijd gemakkelijk terugverdiend. Door de lagere gasbehoefte van de woning, wordt ook uitstoot verminderd en is muurisolatie dus ook een groene optie. Om het helemaal af te maken kan er dan ook nog gekozen worden recyclebaar materiaal, waardoor je investering ook het milieu verder spaart. 

De kosten van de spouwmuurisolatie zijn niet exact van tevoren te bepalen. Zo kan subsidie de kosten verlagen, maar met name de specifieke afmetingen van de spouw en de keuze voor gebruik van het materiaal, alsook de bijkomende kosten als bijvoorbeeld gaten in de muur dichten, zijn van invloed op het totale bedrag.