juni 25, 2024

Whaa Blog

Whaa Blogs

Wanneer gebruik ik glaslatschroeven?

Als je een bouwmarkt inloopt en de schroeven afdeling bezoekt dan zul je verbaasd staan over het aantal soorten dat te krijgen is. Voor een leek is er nauwelijks wijs uit te komen. Er bestaan zelfborende schroeven en niet zelfborende  exemplaren. Sommige modellen zijn geschikt voor hout, anderen juist weer niet. In dit artikel gaan we in op de functie van glaslatschroeven. We vertellen je waarvoor deze modellen geschikt zijn en hoe je ze het beste kunt gebruiken. Zo weet jij precies wanneer je de juiste schroef te pakken hebt. En wordt de klus die jij wilt klaren een makkie.

Wat voor schroeven zijn het?

Glaslatschroeven vallen onder de categorie zelfborende schroeven. Dat wil zeggen dat je bij het gebruik van deze schroeven niet eerst een gat hoeft voor te boren voordat je de schroef kun vastzetten. De schroef is zo gemaakt dat ie zichzelf in het materiaal schroeft. Daarmee wordt voor boren voorgoed verleden tijd. Deze exemplaren zijn speciaal gemaakt om glaslatten vast te zetten. Je zet het raam in het kozijn, houdt de glaslatten er tegenaan en zet met de schroeven het kozijn makkelijk vast. Om het beste resultaat te bereiken raden we je aan om de schroeven alleen te gebruiken waar ze voor bedoeld zijn. Voor andere doeleinden en materialen zijn ze minder geschikt en zijn er andere modellen die precies doen wat ze moeten doen.

Wat zijn de voordelen van schroeven voor glaslatten?

Als je glaslatschroeven gebruikt heb je geen hamer nodig en je hoeft niet voor te boren. Ze zijn meestal gemaakt van roestvrij staal, zodat je ze zowel voor binnen als buiten kunt gebruiken. Doordat de ze voorzien van een deeldraad kun je de glaslat goed strak tegen het kozijn aantrekken zonder het glas te breken. Verder hebben ze een torx aansluiting. Deze aansluiting zorgt ervoor dat de krachtoverbrenging op de juiste manier gegarandeerd is. Daarmee voorkom je de kans dat het schroefbit gaat slippen. Een ander voordeel van het gebruik van speciale schroeven die bestemd zijn voor vastzetten van glaslatten is dat de latten later makkelijk los te maken zijn indien nodig. Stel dat je een scheur in het glas krijgt, dan kun je de latten heel makkelijk en zonder verdere schade aan te richten verwijderen.

Wanneer gebruik ik glaslatschroeven?

Als je glaslatten wilt bevestigen dan kun je glaslatschroeven of een glaslat spijker gebruiken. Bij kleine glaslatten is een glaslat spijker de beste optie om de glaslat vast te zetten. Een schroef is dan te groot. Bij dikkere glaslatten kun je de zelfborende schroef gebruiken. Deze modellen hebben een lenskop waardoor de schroef zich als vanzelf in het hout trekt en de glaslat op de juiste manier op het vast te zetten kozijn drukt. Dus voor het bevestigen van alle grotere glaslatten zijn deze schroeven uitermate geschikt. Ze helpen het glas op de juiste manier bevestigen zonder dat het hout splijt of de druk op het glas zo groot wordt dat het breekt.  Bij kleinere latten kun je gebruik maken van de speciale glaslat spijker die eenzelfde werking hebben.