juni 15, 2024

Whaa Blog

Whaa Blogs

Alles over de bouwkundige keuring Amsterdam

Als je bezig bent met de koop of verkoop van je huis, dan heb je vast wel eens van de term bouwkundige keuring gehoord. Het is een keuring van het huis en heeft als doel om de staat van de woning te controleren. Het resultaat is dan ook een rapport waarin er een prijsindicatie wordt gegeven. Deze indicator geeft de onderhoudskosten weer die nodig zijn om de woning in goede staat te brengen. Maar uit wat voor onderdelen bestaat deze controle? En met name in onze geliefde hoofdstad? Dat leggen we je graag uit. In dit artikel gaan we dieper in op de bouwkundige keuring Amsterdam

De elementen van een bouwkundige keuring Amsterdam

Het huis wordt op verschillende onderdelen gecontroleerd. Zo wordt er een funderingsonderzoek Amsterdam uitgevoerd. Ook wordt de riolering en bouwkundige staat van de vloeren en muren onderzocht. Ook wordt er een vochtmeting gedaan met betrekking tot het rotten van hout. Wat betreft het dak wordt de staat hiervan bekeken en de verwachte levensduur berekend. Daarnaast wordt de staat van de puien, kozijnen, ramen en deuren ook meegenomen in deze keuring. 

Een ander element van de bouwkundige keuring Amsterdam is een visuele beoordeling. Deze beoordeling heeft betrekking op de technische staat van de CV- en elektrische installatie. Maar het bevat ook de onderhoudsstaat van de keuken en andere sanitaire groepen in het huis. Ook wordt er een oordeel gegeven over eventuele schuren, garages en opstallen. Tot slot controleert het ook de aanwezigheid van loden waterleidingen en het risico op koolmonoxide. Dit zijn slechts enkele  elementen van de bouwkundige keuring Amsterdam. 

Het inhuren van een expert voor je bouwkundige keuring Amsterdam

Mocht je een huis kopen of verkopen in onze hoofdstad dan is het zeker aan te raden om de bouwkundige keuring te laten uitvoeren door een expert. Hiermee bedoelen we: een professional die is gespecialiseerd in dit soort keuringen én kennis heeft over de huizen in Amsterdam. Een expert is namelijk helemaal op de hoogte van de speciale omstandigheden van deze stad. Je kunt hier natuurlijk de oude grachten huizen vinden die uniek zijn in z’n soort. Of andere historische woningen die speciale kennis vergen. Ook zijn ze op de hoogte van andere eigenschappen die invloed hebben op de woning. Denk hierbij maar aan de bouwgrond of specifieke bouwstijlen. Zo weet je precies wat er aan de woning mankeert en wat er nodig is om dit te laten repareren. 

Het wordt ook aangeraden om de bouwkundige keuring Amsterdam niet door een makelaar te laten uitvoeren, maar bijvoorbeeld door een specialist van Schippers Bouwconsult. Want als je dit niet doet, kunnen gedeelde belangen een rol gaan spelen ten nadele van jou. Zo kunnen bepaalde problemen bijvoorbeeld niet vermeld worden, omdat ze de woning sneller willen verkopen.  Of blijken de kosten van de reparaties hoger uit te vallen dan verwacht. Nu willen we niet alle makelaars over één kam scheren, maar er bestaat een reëel risico.  In ieder geval is de keuze helemaal aan jou!