juni 15, 2024

Whaa Blog

Whaa Blogs

Waarom moet je een kroonluchter aanschaffen?

Een kroonluchter, oftewel kandelaber, kroonlamp, lichtkroon, kaarsenkroon, luchter of luster is een veelarmige hangende lamp met een decoratieve functie die met een ketting aan het plafond is bevestigd. In dit artikel bespreken we waarom je een kroonluchter zou moeten aanschaffen bij de restauratie van een oud gebouw. Veel leesplezier!

Ambiance

Een kroonluchter typeert als beste vroegmoderne tijd. Rond de 15e eeuw werden ring- of kroonvormige ontwerpen populair. Vooral in wat oudere gebouwen waar restauratie nodig is, kan het lonen om een kroonluchter aan te schaffen. Zo blijft de ambiance in het gebouw nog op zijn plek en kun je hierdoor de beste ervaring aanbieden.

Status gevoelig

Een antieke kroonluchter is zeer statusgevoelig. Vooral in de vroegmoderne tijd hadden alleen de rijkste mensen (adel) de kroonluchters. Een kroonluchter in huis hebben in die tijd was zeer statusgevoelig. Vooral in die tijd, omdat er geen stroom of elektriciteit was natuurlijk. Het verlichten van het huis werd medemogelijk gemaakt door kaarsen.

De kroonluchters van toen waren gemaakt van houtenstukjes met kaarsen erop geplakt. De kroonluchters van nu zijn daarentegen nog luxer en geavanceerder.

Tot een groep horen

De grootste en duurste kroonluchter is op dit moment in het Dolmabahçepaleis in Istanbul/Turkije. Deze kroonluchter is gemaakt van Boheems kristal. De kroonluchter weegt 4.5 toon en heeft 750 lampen. Het hebben van zo een prachtig exemplaar of in ieder geval een soortgelijke, toont ook aan dat je tot een bepaalde groep hoort. Ookwel in combinatie met de statusgevoeligheid.

Prettige sfeer

Het hebben van een kroonluchter heeft ook – buiten de opgenoemde voordelen- andere voordelen, namelijk het kijken geeft een prettige sfeer. Het hebben van zo een prachtig ding zal jou en anderen een prettige ervaring geven, waardoor de kwaliteit van hetgeen waarmee je bezig bent, zal toenemen.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden wat betreft een kroonluchter? Bekijk dan de website van kroonluchter.nl en laat je inspireren door het aanbod!