juni 13, 2024

Whaa Blog

Whaa Blogs

Grafzerken: herinnering en liefde vormgegeven

Een veelgestelde vraag die steenhouwers en grafkunstenaars vaak horen is: “wat kost een grafsteen?” Nou, dat is een beetje een lastige vraag. Eigenlijk kun je er wel antwoord op geven, maar het is niet zo simpel als een vast bedrag noemen. De kosten van een grafsteen hangen namelijk van allerlei dingen af. En het is logisch dat nabestaanden daar niet gelijk aan denken. Ze zijn druk bezig met het ontwerp, de kleur en de tekst van het gedenkteken. Dat zijn al moeilijke keuzes op zich! Maar wist je dat de prijs afhankelijk is van factoren als het type materiaal, de vorm en dikte ervan? Hieronder leggen we uit welke dingen allemaal invloed hebben op de prijs van een grafsteen.

1. Soort graf:

Het type graf bepaalt welke grafzerk mogelijk is. Bijvoorbeeld, een algemeen graf staat vaak alleen een tekstplaatje toe van 50×50 cm, terwijl een dubbelgraf groter en duurder kan zijn. Voor wie op zoek is naar iets bijzonders en unieks, kunnen grafkunstenaars prachtige kunstwerken creëren die passen bij de persoonlijkheid en het leven van de overledene.

2. Samenstelling van het grafmonument:

Een grafmonument kan bestaan uit verschillende onderdelen zoals een letterplaat, voetstuk, omranding en dekplaat. De keuze van deze onderdelen beïnvloedt de kosten. Materialen zoals RVS, glas en Cortenstaal kunnen worden gebruikt om een eigentijdse en artistieke uitstraling te creëren, waarbij de grafzerk een echt kunstwerk wordt.

3. Dikte van de onderdelen:

De dikte van de verschillende onderdelen van de grafzerk heeft invloed op de prijs en duurzaamheid. Dikkere onderdelen kunnen meer mogelijkheden bieden voor artistieke gravures en bewerkingen, waardoor de grafzerk nog unieker en opvallender wordt.

4. Vorm en bewerking:

Het model, de vorm en de bewerking van de grafzerk spelen ook een rol in de prijsbepaling. Een grafkunstenaar kan unieke en bijzondere ontwerpen creëren die de persoonlijkheid van de overledene weerspiegelen en een blijvende herinnering vormen.

5. Materiaalkeuze:

Grafzerken kunnen worden vervaardigd uit verschillende materialen zoals natuursteen, glas, RVS, en anderen, wat de prijs beïnvloedt. Materialen zoals glas en Cortenstaal bieden mogelijkheden voor innovatieve en artistieke ontwerpen die de grenzen van traditionele grafkunst verleggen.

6. Belettering:

De manier waarop de tekst op de grafzerk wordt aangebracht, zoals zandstralen of opstaande letters van brons, kan de prijs beïnvloeden. Een ervaren grafkunstenaar kan de tekst op een unieke en artistieke manier vormgeven, waardoor de grafzerk een echt kunstwerk wordt dat de herinnering aan de overledene eert.

7. Fundering:

De benodigde fundering onder de grafzerk kan extra kosten met zich meebrengen. Een solide en goed geconstrueerde fundering is essentieel voor de stabiliteit en duurzaamheid van de grafzerk, en biedt de mogelijkheid om artistieke elementen toe te voegen zoals sculpturen en ornamenten.

8. Plaatsing:

Het plaatsen van een grafzerk buiten het werkgebied van het bedrijf kan extra kosten met zich meebrengen. Een ervaren en gespecialiseerde grafkunstenaar kan zorgen voor een nauwkeurige en zorgvuldige plaatsing van de grafzerk, waarbij rekening wordt gehouden met de omgeving en het landschap.

9. Vergunningskosten:

Nabestaanden kunnen te maken krijgen met vergunningskosten bij het aanvragen van een vergunning voor het plaatsen van de grafzerk. Een ervaren grafkunstenaar kan helpen bij het indienen van de vergunningaanvraag en het voldoen aan de specifieke eisen en voorschriften van de begraafplaats of gemeente.

10. Service en garantie:

Het kennen van de service- en garantievoorwaarden is belangrijk voor een volledig inzicht in de prijzen van grafzerken. Een ervaren grafkunstenaar biedt vaak uitgebreide service en garantie, inclusief onderhoudscontracten en reparaties, om ervoor te zorgen dat het kunstwerk jarenlang mooi blijft en de herinnering aan de overledene blijft eren.