september 19, 2024

Whaa Blog

Whaa Blogs

Wat is responsive webdesign en waaruit bestaat het?

Het leven speelt zich steeds meer af op het internet; zo ook het kopen van producten. Voor ondernemingen is het dus belangrijk om een goede website te hebben. Zo zorg je voor de werving van nieuwe klanten of het behoud van de bestaande. Het is niet langer meer voldoende om een statische website te hebben. Je wilt er eentje hebben die er goed uitziet op verschillende laptop- en computerschermen, tablets of smartphones. Hier moet je dus rekening mee houden bij het ontwerpen van je website. Het is een belangrijk onderdeel, ook wel responsive webdesign genoemd. Benieuwd geworden? Lees dan maar gauw verder. 

Responsive design: wat en waarom?

Het is een manier van websites ontwerpen en bouwen waarbij er rekening wordt gehouden met verschillende soorten apparaten. Ze moeten zich namelijk kunnen aanpassen aan het scherm die de bezoeker gebruikt. Hierbij kun je denken aan een desktop monitor, smartphone of tablet. Er wordt dus niet voor elk apparaat een aparte website gemaakt; er is slechts één website waarvan de vormgeving aangepast wordt aan de grootte van het scherm en de browser van de bezoekers. Browsers hebben namelijk ook invloed op de weergave. 

Waarom is responsive webdesign belangrijk? Op een desktop monitor kan de inhoud van je website bijvoorbeeld worden onderverdeeld in verschillende kolommen. Het is immers breed genoeg om dit op een duidelijke wijze te laten zien. Maar dit wordt onleesbaar voor bezoekers die een smartphone gebruiken. Het scherm is hiervoor veel te klein. Om te voorkomen dat je hierdoor potentiële klanten misloopt of je bestaande klanten verliest, is responsive webdesign belangrijk. Je zorgt er dan voor dat ook bezoekers via smartphones de inhoud van jouw website kunnen lezen. 

De elementen van responsive webdesign

Het bevat verschillende bouwstenen die ervoor zorgen dat het werkt. We leggen een paar elementen voor je uit. 

Een van de belangrijkste onderdelen is de combinatie van HTML en CCS. Dit zijn de programmeertalen die verantwoordelijk zijn voor de content en layout van een pagina voor elke webbrowser. Bij deze combinatie staat de structuur, elementen en inhoud van een website centraal.  Een media query controleert of de bezoeker een computer, laptop, smartphone of tablet gebruikt. Het controleert dus het gebruikte apparaat en bepaalt de schermgrootte en resolutie. Een fluid lay-out past vervolgens de grootte van elementen aan op basis van de schermgrootte.

Dan heb je ook nog de flexbox lay-out die, in vergelijking met de fluid lay-out, efficiënter te werk gaat. Het is wederom gefocust op de plaatsing van de elementen in je lay-out. Dit kan zelfs worden uitgevoerd wanneer de grootte van de inhoud van een container onbekend is. De items worden in de container aangepast zolang er nog beschikbare ruimte is. Tot slot is de snelheid een enorm belangrijk onderdeel van responsive webdesign. De vertraging bij het laden moet minimaal zijn. Je kunt pagina’s sneller maken door middel van het optimaliseren van je afbeeldingen of het implementeren van caching. 

Dit was een kort informatie overzicht van responsive webdesign! Voor vragen schakel je direct de specialisten van Okaia in!