juni 25, 2024

Whaa Blog

Whaa Blogs

Verschillende soorten stucwerk

Stucwerk zal voor de gemiddelde persoon misschien wat vraagtekens oproepen wanneer het genoemd wordt in een gesprek aan de bar of een potje poolen. Niet iedereen is bekend met deze manier van bouwen, maar het is eigenlijk erg vaak gebruikt in het renoveren en bouwen van huizen. Bij stucen wordt een pleister gebruikt om bijvoorbeeld de muur of het plafond te bedekken met een beton- of gipslaag. Hierin kunnen dan decoraties en patronen worden aangebracht om een egale uitstraling aan het oppervlak te geven. Een voorbeeld van een materiaal is metaal, zo kan je metallic stuc kopen. Voor metallic stuc kopen kan je het beste naar de plaatselijke bouwzaak, of kijken online.

Behangklaar stucen

Er zijn verschillende typen stucwerk. Aangezien de keuze reuze is en het makkelijk is om het overzicht te verliezen, zullen we ze hier even op een rijtje zetten. Ons eerste voorbeeld is behangklaar stucen, een speciale manier van stucen. Hierbij wordt als het ware een soort behang aangebracht over de oorspronkelijke muur heen. Ten eerste moeten alle oneffenheden in de muur weggehaald worden, bijvoorbeeld hobbels en gaten. Wanneer dit gedaan is en de muur egaal en plat is, wordt de muur behangen. Dit is een vrij goedkope optie en daardoor ook erg populair onder mensen. Het is echter niet geschikt om overheen te schilderen, wat een nadeel is.

Sausklaar stucen

Een andere optie om de muur of het plafond te stucen is sausklaar stucen. En nee, dit houdt niet in dat de muur eerst ingesmeerd wordt met mayonaise of ketchup. Die fout heb ik zelf ook gemaakt. In plaats daarvan wordt bij sausklaar stucen, net als bij behangklaar stucen, de muur plat gemaakt. Het verschil is echter dat bij sausklaar stucen, de muur nog platter en egaler wordt gemaakt dan bij behangklaar stucen. Hierdoor is deze optie wel wat duurder, maar levert het ook een beter resultaat op. Het betekent ook dat je over de wand of het plafond heen kan schilderen, wat wederom een voordeel is boven sausklaar stucen.