juni 25, 2024

Whaa Blog

Whaa Blogs

2 groendak

Hoe onderhoud je een sedumdak?

Het hebben van een Groendak wordt tegenwoordig steeds populairder. Dit komt doordat het een van de makkelijkere oplossingen is om jouw huis te vergroenen. Een veelgebruikte plant voor deze daken is sedum. Deze plant is verkrijgbaar in verschillende soorten en kleuren, daarbij kan deze plant overleven in extreme omstandigheden. Het is wel belangrijk dat je weet hoe sterk jouw dak is. Een Sedumdak kan namelijk aardig wat gewicht met zich meedragen. Desondanks is dit een goede keuze voor wie zich wil richten op het verbeteren van het milieu. Veel mensen denken dat deze daken geen onderhoud nodig hebben, dit is helaas niet het geval.

Het belang van de jaarlijkse dakinspectie

Het is belangrijk dat je jouw groendak minimaal twee keer per jaar controleert. Ten eerste kan je op deze manier de staat van je dak zien. Ondanks dat je als het goed is vooraf hebt bekeken wat je dak aankan, kunnen er altijd problemen ontstaan. Ten tweede kan je tijdens deze controles eventueel onkruid en ongewenste begroeiing weghalen. Daarbij kan je ook controleren of het afvoersysteem nog steeds goed werkt. Het beste is om het dak in het voor- en najaar te controleren. Dit komt omdat rond deze tijd van het jaar de grootste kans op problemen ontstaat.

De bemesting en bewatering van je dak

Ondanks het feit dat groendaken weinig onderhoud vereisen, is het wel belangrijk om dit alsnog een aantal keer per jaar te doen. Ten eerste moet je een groot groendak twee keer per jaar voorzien van mest. Dit zorgt namelijk voor een gelijke verdeling van voedingsstoffen. Hierdoor blijft je gehele groendak sterk en gezond. Hierbij geldt ook dat het beste moment het voor- en najaar is. Bewatering van een sedumdak is in principe niet nodig. Tenzij er sprake is van langdurig droge omstandigheden. Sedum is namelijk goed bestand tegen droogte en vereist hierdoor weinig water.