juni 15, 2024

Whaa Blog

Whaa Blogs

Citroenen van uit eigen kweek?

Hou jij ook zo van citroenbomen? Ze zijn niet enkel leuk om te zien, ze geuren ook prachtig en met hun vruchten haal je meteen de zomer in huis. Nooit gedacht dat het kweken en thuis onderhouden van een citroenboom zo eenvoudig kon zijn. Mijn kweker van tropische planten heeft mij namelijk helemaal overtuigd!

Soorten citrusbomen in Nederland

Citrusplanten komen oorspronkelijk uit Oost-Azië. Hoe dan ook, je zou kunnen denken dat Centraal- en Noord-Europa niet aan de orde zijn om te kweken. Dat is slechts gedeeltelijk waar. Een citroenboom zal in ons land absoluut niet wennen aan een vaste plek in de tuin. Minstens zo lang als de klimaatverandering niet leidt tot significant hogere temperaturen en laten we daarop niet hopen. Citrusbomen kunnen bij ons in de regel alleen in potten groeien , omdat ze niet winterhard zijn en tijdens de koude maanden op een geschikte plek moeten staan.
Dat gezegd hebbende, citrusbomen zijn heel gemakkelijk te verzorgen. Als je een paar heel eenvoudige regels volgt, kun je ook een sinaasappel- of citroenboom laten groeien.

Tips voor thuis!

In de zomer moet je citroenboom zeker buiten staan ​​om te profiteren van direct zonlicht. Een lichte, maar niet te harde bries is ook gunstig voor de groei en bloemvorming. Als je de juiste standplaats hebt gevonden, laat de plant dan met rust. Ze houdt er niet van om te vaak gedraaid of aangepast te worden. In de winter daarentegen, houden citrusbomen het graag wat koeler, 9 tot 15 graden zijn ideaal. En dat is vaak een ramp: mensen denken dat de plant ook gedijt bij de verwarming! Nee, voor de winterrust zet je ze in een schuurtje of zolder. Een laatste tip is om matig te bewateren. Van mei tot augustus willen citrusbomen ongeveer één keer per week water krijgen en in de winter hoeft ze niet vaker dan om de drie tot vier weken water te krijgen.